عایق صوتی
هر وسیله یا ماده ای برای کاهش فشار صوتی ناشی از منبع صدا را عایق صوتی میگویند. چندین روش اساسی برای کاهش صدا وجود دارد که استفاده از عایق های صوتی متداول ترین روش است.
فواید استفاده از عایق صوتی
- بهبود صدا در یک اتاق (اتاق بدون پژواک)
- کاهش نشت صدا به / از اتاق مجاور و یا خارج از منزل
- آکوستیک آرام بخش
- کاهش سر و صدا
- کنترل سر و صدا
- محدود کردن سر و صدای ناخواسته
روش های ساده عایقکاری صوتی
- بستن منافذ ورود و خروج هوا: هر منفذی که هوا بتواند از آن عبور کند،صدا را هم می تواندانتقال دهد. کلیه منافذ موجود در سقفها و دیوارها نظیر اطراف جعبه تقسیم های برق، کانالها و داکتها با بتونه یا فوم پلی اورتان درزگیری نمایید.
- جلوگیری از ایجاد “کانالهای عبور صدا ” در دیوارها: هنگام ساخت بناهای جدید، کلیدهای برق و دریچه های هوا را در داخل دیوارمشترک دو فضا، پشت به پشت هم قرار ندهید.
- اجتناب از استفاده از مصالح سخت: زیرا اینگونه مصالح صوت را به آسانی از یک مکان به مکان دیگر انتقال می دهند.
- استفاده از یک لایه انعطاف پذیرنظیر فوم منبسط شونده: جهت جدا نمودن لوله ها از غلافها یا سوراخهایی که از آن عبور می کنند.
- استفاده از عایق صوتی: جهت جلوگیری از انتقال صدا بین اتاقهای مجاور دیوارهای ساختمانهای جدید دیوارها باید عایق شوند. به منظور جلوگیری از انتقال صدای نامطلوب جریان سریع آب به هنگام تخلیه فلاش تانک توالت، لوله های پلاستیکی تخلیه آب را عایق بندی کنید.
استفاده از مصالح جاذب صدا در کفها، دیوارها و سقفها. عایقهای صوتی به مانند موکت می توانند از عبور صدا جلوگیری نمایند. حتی الامکان ازبکارگیری کفپوشهای سخت، مانند سرامیک، بتن و چوب خودداری نمایید.
عایق حرارتی
در تاسیسات گرمایی، برای کم کردن تلفات حرارتی سطوح مختلف ساختمان، لولهها، کانالها و مخازن و جلوگیری از نفوذ رطوبت و انتقال صدا، از مواد و مصالحی به نام”عایق” استفاده میشود .
عایقهای حرارتی مصالحی هستند که برای جلوگیری از انتقال حرارت استفاده میشوند و عایقها دو گروه اصلی دارند که روش کار آنها کاملاً متفاوت است:
- عایقهایی که در ساختار آنها حباب های هوا وجود دارد و باعث کاهش هدایت حرارت میشوند.
- عایقهایی که حرارت را بازمی تابانند.
با پیشرفت تکنولوژی و لزوم احداث ساختمانهای سبک تر لازم شد که ضخامت جدارهها به حداقل کاهش یابد. در پی آن مسئله گریز حرارت از پوسته خارجی بنا مطرح شد.
بنابراین به منظور کاهش هزینه ایجاد گرما و سرما، با قرار دادن عایق حرارتی در پوسته ساختمانها ضریب هدایت حرارتی مجموعه را به میزان قابل توجهی کاهش دادهاند.
اصولاً حرارت به سه طریق انتقال مییابد:تابش، همرفت و هدایت.
در دو طریق اول یک محیط گازی یا خلا برای انتقال گرما لازم است. ولی روش سوم انتقال در اثر تماس اجسام با یکدیگر صورت میگیرد. انتقال حرارت از جدارههای خارجی ساختمان به شکل هدایت حرارت، مهمترین عامل اتلاف یا کسب حرارت در ساختمانهای معمولی است.
انواع مصالح عایق حرارتی متداول
- الیاف معدنی: این ماده از خرد کردن دانه بندی سنگ آتش فشانی دیر ذوب ساخته میشود. پشم معدنی از لحاظ ابعاد پایدار است و علاوه بر غیر نم گیر و بیبو بودن امکان رشد قارچ یا کپک را فراهم نمیسازد. در ضمن، این ماده اشتعال ناپذیر، عایق خوب حرارت و صوت است.
- پشم شیشه: عبارت است از الیاف بسیار نازک تارهای شیشه که تقریباً به هم متصل اند. این الیاف را پس از سرد شدن با همدیگر دسته میکنند و روی کاغذ کرافت، سربی، قیری یا تور الیاف دار قرار میدهند. خصوصیات این مواد اشتغال ناپذیر و پایداری ابعاد، بی بویی و غیر نم گیری است.
- پشم سنگ: متداول ترین و سالم ترین عایق حرارتی است و منشا آن سنگهای آذرین میباشد.
- شیشه اسفنجی: این ماده با استفاده از شیشه خالص که تا بیست برابر حجم خود منبسط میگردد و به صورت صفحات صلب و اسفنجی عایق بندی تبدیل میشود. خصوصیات آب جذب نمیکند، غیر اشتغال است، در مقابل جانوران موذی مقاوم است و از نظر ابهاد پایدار و از مقاومت فشاری خوبی برخوردار است.
- پرلیت: این کانی منشا آتش فشانی دارد و با کمی آب ترکیب شده است.
- تختههای فیبری: این ماده اولین عایق حرارتی ساختمان است که از فشرده کردن پشم نمد و دیگر الیاف گیاهی به صورت تختههای صلب ساخته میشود.
تخته چوب پنبه فشرده: از فشرده کردن دانههای چوب پنبه توسط صمغ طبیعی آن در کنار هم تولید میشود. - عایق الستومری: عایق الاستومری یک عایق حرارتی انعطاف پذیر می باشد که ساختار سلول بسته آن مانع از چگالش و ایجاد رطوبت شده و از آن یک عایق کارآمد ساخته است. این محصول بدون استفاده از CFC ، HFC یا HCFC ساخته شده است.این محصول همچنین در کاهش سرو صدای ناشی از کار سیستم تهویه مطبوع موثر می باشد.